vineri, 6 ianuarie 2012

Tutorial 3: Alegere boots


Ce trebuie sa stii cind vrei sa cumperi boots-i

Orice stil alegi sa practici, boots-ii sint extrem de importanti, fiind interfata directa dintre tine si snowboard. Alege o pereche care ti se potriveste si vei avea o iarna ca-n povesti. Alege unii care nu ti se potrivesc si o sa-ti scape vorbe grele printre dinti de fiecare data cind vezi zapada.
Sub denumirea generica de boots gasim atit softboots (ghete de freestyle/freeride), cit si hardboots (clapari de race). Avind in vedere ca majoritatea covirsitoare a boarderilor foloseste softboots ne vom referi mai mult la ei.
Pentru mai multe detalii legatate de terminologie verifica in Dictionar. 

Comfort
Cauta boots-i care sa-ti tina bine glezna, jocul calciiului sa fie minim, dar care sa permita si putina miscare a degetelor.
Ai grija sa nu te stringa prea tare si sa-ti ingreuneze circulatia singelui, altfel vei avea picioarele inghetate imediat cum iesi pirtie.
Atit forma si cit latimea difera de la o firma la alta, asa ca incearca mai multe modele. De asemenea numerotarea poate sa fie diferita in functie de compania producatoare, asa ca cel mai bine e sa probezi inainte de a cumpara.
Flexibilitate
Determina cit din forta corpului este distribuita pe canturile snowboardului si in ce fel. Niste boots-i rigizi iti ofera un raspuns mai bun al boardului la comenzi. Boots-ii mai flexibili in schimb te fac sa simti mai bine semnalele pe care ti le da boardul.
Practic daca vrei sa faci freeride cauta unii mai rigizi, care sa-ti ofere un control bun la viteza si situatii neasteptate.
Daca ai de gand sa faci mai mult freestyle ia-ti boots-i mai flexibili care sa-ti dea mai multa libertate de miscare.
Pentru race ai nevoie de hardboots-i care sunt foarte diferiti de claparii de schi, in primul rind prin dimensiunile reduse si forma ergonomica, dar si prin faptul ca sint flexibili si in lateral.
Ciorapul interior
Aici ai de ales intre un boot cu ciorap interior care se poate scoate si unul cu ciorap interior care nu se poate scoate.
Puncte in plus primeste cel care se poate scoate pentru ca ajuta la uscarea eficienta la sfirsitul zilei, dar si la mentinerea caldurii in timp ce-l porti.
De asemenea, pe masura ce creste aportul tehnologiei, creste si pretul asa ca poti cumpara, in functie de cat te tine buzunarul, boots-i cu ciorap interior Thermofolded - care se modeleaza pe forma piciorului la caldura, Molded - care se modeleaza pe forma piciorului prin purtare (atentie in cazul in care i-a mai purtat cineva s-ar putea sa fie un dezavantaj), Stitched - in stilul ciorapului interior de la claparii de schi sau Build In - care nu poate fi scos.
Ciorapul interior poate avea si propriul sistem de strangere, de obicei cu opritor semiautomat. Cind il vezi o sa-ti dai seama ;)
Alte sfaturi
Ai grija ca boots-ii sa fie compatibili cu legaturile! Pentru asta trebuie fie sa faci o proba, fie sa cumperi atat boots-i cit si legaturi facute de aceasi companie sau sa verifici daca exista indicatii de compatibilitate date de producator (mai rar).
Ingrijirea Boots-ilor
Dupa o zi de snowboard trebuie neaparat sa usuci atit ciorapul interior cit si cel exterior, ca sa reziste mai mult si ca sa nu te treaca fiori data viitoare cind te incalti!
Daca ciorapul interior se poate scoate, uscarea se poate face mult mai bine: pune ciorapul interior pe calorifer cu deschizatura in jos si talpa in sus, dar ai grija ca temperatura sa nu fie exagerat de mare. Ciorapul exterior se pune la distanta mica de calorifer, in functie de rezistanta la temperatura a materailului din care sint facuti. Idea este sa se usuce fara sa ii arzi.
Daca ciorapul interior nu se poate scoate, in functie de cit de umezi sint si de temperatura caloriferului, ai de ales intre ai pune boots-ii pe calorifer si ai pune linga calorifer cu deschizatura indreptata spre sursa de caldura.
Mai sint si ocazii in care nu ai calorifer. Noaptea o petreci intr-o cabana si vrei sa te dai a doua zi (fericitule!), dar soba nu iti inspira mare incredere.. bine faci, pentru ca temperatura sobei e mai greu de controlat. Cel mai bine e sa lasi boots-ii la distanta mica de soba astfel incit sa se usuce fara sa ia foc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu