vineri, 6 ianuarie 2012

Ski vs Snowboard

Cand mergi prima data pe partie, sau cand consideri ca e cazul sa schimbi ceva, iti poti pune problema de a alege: schi sau snowboard?

Voi incerca, in acest articol, sa expun diferentele dintre cele doua sporturi pentru a va permite sa faceti o alegere in cunostinta de cauza, avand o idee si despre cat puteti progresa in mod realist.


Atat schiul cat si snowboardingul presupun coborarea pantelor si sunt in egala masura sursa de amuzament si recreere. Totusi, exista unele diferente intre cele doua sporturi, printre care:

Confortul

Bootsii sunt mai confortabili decat claparii. Atat pe partie cat si dupa. Dar in schimb, schiurile sunt mai utile decat placa in unele situatii:

Snowboarderii trebuie fie sa se aseze fie sa faca un efort pentru a sta pe loc. Spre deosebire de schi, la snowboard nu vei avea bete care sa te ajute sa stai pe loc. 

Vei incepe sa urasti portiunile in plat cand te vei apuca de snowboard. Din nou, nu vei putea conta pe bete sa te ajute. 

Sa nu uitam si telescaunul. Placa ocupa mai mult loc si mai trebui sa te si desfaci la o legatura ca sa poti inainta.

Sa te ridici dupa o cazatura cu snowboardul cere indemanare, insa dupe ce te-ai obisnuit, devine mult mai rapid si usor decat sa aduni toate piesele dupa o cazatura cu schiurile

Ca boarder, te vei indragosti de zapada nebatuta si adanca. Placa merge foarte bine in powder si zapada proaspata, in timp ce schiurile sunt mai practice cand vine vorba de partii batatorite, damburi si gheata. 

Solicitarea fizica

Snowboardingul solicita mult mai putin genunchii decat schiul. De asemenea, accidentele ce implica genunchii sunt mult mai rare la snowboarding. In schimb, snowboardingul poate fi mai brutal cu incheieturile mainii, asa ca e mai bine sa porti aparatori.

Accidentele cu placa sunt mai rare decat cu schiurile, insa de multe ori sunt mai grave, afecatand coloana.

Trendul

Snowboardingul beneficiaza de un suflu nou. Haine iesite din comun, cu modele in trend si cu un stil ce te face sa vrei si tu.

Boarderii arata bine pe placa, iar cand le iese cate o schema, te fac sa intorci capul dupa ei. Si se dau in park, ceea ce da o complet noua dimensiune sportului de iarna. 

Pe de alta parte, insa, sa ajungi sa intoarca lumea capul dupa tine pe partie este mult mai greu atunci cand esti boarder. Nu tin minte sa fi vazut mai mult de trei boarderi care sa se miste bine. In schimb, imi amintesc foarte multi schiori. 

Adrenalina

Contrar asteptarilor, snowboardul “got the looks”, dar sta mai prost la senzatiile tari.

Daca vrei doar viteza si numai viteza, vei fi poate surprins sa stii ca intre un schior talentat si un boarder de nivel echivalent, schiul bate snowboardul oricand la viteza. Dovada recordurile de viteza la cele doua sporturi.

Schiul a luat luat amploare si in park-uri, iar schiorii auposibilitatea de a sari mai mult si a merge mai repede decat boarderii. In Winter X Games 2005, la super-pipe, schiorul Simon Durmont (locul I) a sarit peste 7 metri in afara pipe-ului, comparativ cu boarderul Shawn White (locul I) care a sarit 5,5 metri.

Invatarea

Sa inveti sa te dai pe placa e un pic mai dificil decat pe schiuri. Asta la inceput. Pentru ca sa stai in plug poti din momentul in care iti pui schiurile in picioare, insa sa stai pe placa e imposibil, asa ca trebuie sa cobori. Ceea ce e tot imposibil. Dar dupa ce ajungi la nivelul mediu, sa evoluezi pe schiuri este mult mai laborios decat pa placa. 

Controlul

Desi pare ca schiurile fug care incotro iar placa este mai usor de stapanit, gandeste-te la cum te strecori printer oameni cand ajungi in josul partiei. La mersul in linie dreapta, placa intotdeauna va avea un cant ce va avea tendinta de a se infige in zapada, aruncandu-te in lateral. 

De la schi la snowboard


Poate esti in situatia in care ai schiat cativa ani si vrei sa schimbi ceva. Vezi pe partii oameni care se distreza cu placa sit e gandesti sa incerci si tu. 

Asa ca… o faci? E greu? Toata experienta ta pe schiuri te va ajuta? Probabil ca da, intr-o oarecare masura. In afara familiaritatii cu partiile si cu viteza de coborare, ca schior esti déjà familiarizat cu utilizarea cantului pentru a vira si pentru a te opri. 

Totusi, nu uita ca vei fi incepator si, in primele tale zile de snowboarding, vei avea parte de ceva cazaturi si senzatii de lipsa de control. Este recomandat chiar sa iti iei un instructor sau cel putin sa citesti cate ceva ca sa ai idée despre cum se fac diversele manevre pe placa. 

Multi schiori spun ca au evoluat mult mai repede pe placa decat au facut-o la inceput pe shiuri. Evident, asta depinde foarte mult in functie de fiecare. Totusi, te poti astepta sa ajungi la un nivel mediu fara prea mari batai de cap. Dupa asta, munca este la fel de anevoioasa ca si la schi. Nu te astepta sa tai viraje carve ca un profesionist dupa doar cateva zile.

Una peste alta, fiecare sport are argumente pro si contra. Cred ca alegerea e mai degraba de “feeling” si cata vreme e zapada, fiecare isi va gasi locul sau pe partie. Asa ca, dragi schiori, mai intindeti cate un bat boarderilor in plat. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu