vineri, 6 ianuarie 2012

Tutorial 2: Alegere legaturi


Ce trebuie sa stii cind vrei sa iti cumperi legaturi

Rolul lor e sa faca transferul energiei de la picioare (prin intermediul boots-ilor) catre snowboard. In plus trebuie sa nu se desfaca atunci cind cazi! Fraza “dar esti prins de placa” am auzit-o de 1000 de ori in special de la persoane care s-au suit in tineretea lor pe schiuri. La snowboard asta e important: sa fii prins de placa si atunci cind cazi (sa mai stabilim ceva - toata lumea cade, chiar si profesionistii) sa te rostogolesti impreuna cu placa. O legatura care se desface iti va rupe ceva, in cel mai bun caz doar un picior. Cele de mai jos se refera la legaturile soft folosite de 95% dintre snowboarderi.

Confort
 

Inainte de a cumpara legaturile da o proba cu boots-ii: incalta-te cu ei si inchide legaturile (cel mai bine e sa fie prinse de o placa). De ce? Ca sa vezi cit de bine se potrivesc si cum te simti cu ele.

Elementul care diferentiaza legaturile este cureaua (strap-ul) de la nivelul gleznei: ea duce greul. Exista trei tendinte majore in acest domeniu: prima - o curea captusita cu materiele ce absorb socurile si ofera confort si dupa stringerea cu un sistem de roata cu clichet, iar a doua – un design ergonomic, folosind spume de diferite densitati ce se potrivesc pe forma boots-ilor, iar a treia - Step-in.

Indiferent de felul legaturii e bine sa o probezi inainte sa o cumperi pentru ca daca cumva te stringe prea tare sau iti joaca piciorul in timp ce te dai, cu singuranta vei regreta! In mod normal legaturile sint facute pe marimi: S pentru cei cu piciorul mic, M normal si L pentru cei care traiesc pe picior mare.

Constructia


Aici intra atit materialele folosite cit si felul in care e construita legatura respectiva. Materielele folosite sint plasticul, diferite metale si carbonul, fiecare cu particularitatile lui. In genereal legaturile de plastic sint mai flexibile decit cele facute complet de metal. Cele din carbon sint foarte usoare dar si foarte scumpe.

In ceea ce priveste designul legaturii e mai bine sa alegi o legatura care poate fi pusa in orice pozitie ai nevoie (unghiuri, distanta, centrare, inclinare (forward lean) la spoiler).

Asigura-te ca legaturile se potrivesc cu placa! Exista doua sisteme de prindere care acopera 95% din piata: cel cu 4 suruburi si cel cu 3 suruburi. E destul de simplu sa iti da seama ce sistem ai nevoie: la sistemul cu 4 suruburi filetele de pe placa sint dispuse in doua siruri paralele cu canturile, in timp ce la sistemul cu 3 suruburi gaurile formeaza mai multe triunghiuri.

In ultima vreme mai toate firmele produc discuri care sa se potriveasca pe aproape orice placa, dar e bine sa verifici sistmul de prindere inainte sa cumperi!

Chiar si la modelele mai vechi (in cazul in care iti iei second hand) legaturile produse de firma care face boarduri pe sistemul cu 3 suruburi au si un set suplimentar de discuri pentru cazul in care vrei sa cumperi doar legaturile si sa le pui pe o placa cu sistem de prindere in 4 suruburi. 

Diferentele intre cele 2 sisteme ca posibilitate de reglare a unghiurilor nu sint atit de mari cit sa justifice pasiunea pentru unul sau altul, practic alegerea depinde doar de firma care produce boardul pe care il vrei sau il ai.



Compatibilitatea cu placa
Aici nu e vorba de culoare, ci de dimensiuni. Nu orice boot se potriveste perfect cu orice legatura.

In principiu atit boots-ii cit si legaturile au evoluat atit de mult ca forma si posibilitati de reglare (evident si in functie de pret) incit problema asta sa nu mai fie foarte mare.

Totusi cei mai multi producatori fabrica legaturi care se potrivesc cit mai bine cu anume modele de boots-i (facuti de ei sau uneori de alte firme), astfel incit contururile lor sa se imbine atit la calcii cit si la glezna.

Cu alte cuvinte legaturile produse de o anumita firma se potrivesc cel mai bine cu boots-i aceleiasi firme si cu alti boots-i cu care au fost proiectati sa fie compatibili (si atunci vei gasi indicatii date de producator), insa nu e exclus sa fie compatibili si cu alti boots-i, deci merita sa faci testul.

In ansamblu, proportiile trebuie pastrate: daca ai numar mic la boots, iti iei o placa ingusta si legaturi marime mica, etc.



Spoilerul / Highback

E partea din spate a legaturii si reprezinta un element important in transmiterea comenzilor catre board.

Cu cit spoilerul e mai inalt sau mai inclinat, cu atit e mai usor si mai eficient sa transmiti presiunea catre cantul din spate. Practic o legatura de freestyle are un spoiler mai scund pentru lejeritate si control mai relaxat, iar cea de freeride mai inalt pentru sustinere buna si control strict.

E important ca inaltimea spolerului sa nu depaseasca inaltimea boot-ului, altfel se loveste de picior si devine dureros.

Legaturi normale sau Step-In?

Asta tine de alegerea personala. Avantajul Step-In-ului este ca functioneaza pe un principiu asemanator legaturilor de schi, adica calci/apesi si poti sa pleci, ceea ce inseamna ca nu mai pierzi timpul cu aplecatul si legatul legaturilor. Chiar daca boots-ii Step-in sint mai rigizi, nu compenseaza 100% faptul ca sint prinsi de legaturi doar pe talpa (apropo de efectul de pirghie).

Garantie si piese de schimb 

Orice cumperi intreaba de garantie! Chiar si garantia insa are niste limite, iar daca ti se rupe un strap, adica o curea de la legatura (si lucrurile astea se intimpla), va trebui sa cumperi una de schimb. Asta era o mare problema in Romania pina acum citiva ani. Deja firmele care se respecta aduc si strap-uri de schimb pentru garantie sau de vinzare daca ai iesit din perioada de garantie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu